Vandaag de dag komen er steeds meer slimme apparaten op de markt. Er zijn veel mensen die deze producten prettig vinden, echter zijn er ook mensen die er juist op tegen zijn. Een van de slimme apparaten die voor veel onrust zorgt is de slimme deurbel. Hoe zit dit precies? En waar maken de mensen zich eigenlijk zorgen over bij dit product? Om hier achter te komen is het handig om snel verder te lezen, we laten je vandaag namelijk alles zien wat je moet weten rondom de onrust die ontstaat door een slimme deurbel.

“De mensen vinden het toch een inbreuk op hun privacy.”

Een slimme deurbel

Mocht je nog niet weten wat een slimme deurbel is dan is het handig om deze alinea even goed door te nemen, zo weet je beter waar we het over hebben. Als we het over elektronische apparaten hebben, is een “slim” apparaat een apparaat dat een verbinding met het internet kan maken die normaal gesproken niet mogelijk is. Een “smartphone” is bijvoorbeeld een telefoon die geschikt is voor het internet en een “smart TV” is een TV die geschikt is voor het internet. Een slimme deurbel is precies hetzelfde: een deurbel die geschikt is voor internet. De meeste slimme deurbellen zijn eenvoudig en snel te installeren en worden geleverd met ingebouwde camera’s, luidsprekers en microfoons. Er is geen leercurve voor je bezoekers, het enige wat ze hoeven te doen is op een knop te drukken. Dit is dus hetzelfde als bij elke andere deurbel.

Als ze dit doen, krijg je een waarschuwing op uw telefoon. Je kunt dan zien wie het is (met behulp van de camera) en je kunt zelfs met hen communiceren (met behulp van de luidsprekers en de microfoon). Het belangrijkste voordeel is een hoge mate van gemak. De mogelijkheid om de deur van overal te kunnen beantwoorden is enorm groot. Om nog maar te zwijgen van de gemoedsrust die dit met zich mee kan brengen. In het geval van een verdachte bezoeker kun je zien wie hij of zij is zonder bij de deur te komen, je zou zelfs de identiteit van die persoon vast kunnen leggen. En in combinatie met een slim deurslot kun je toegang geven aan mensen die langskomen terwijl je niet thuis bent. Dit is dus nogal wat.

Privacy gevoelige opnames

Hoewel het allemaal erg goed lijkt zitten er ook een paar haken en ogen aan. Zo zien we dat veel mensen zich zorgen maken over de privacy gevoeligheid van de opnames. Dit is niet alleen onder mensen die het gebruiken en op de beelden staan, maar dit wordt ook gezegd door de Autoriteit Persoonsgegevens. Zij stellen dat het maken van de opnames in strijd is met de huidige privacywet. Zo is het op dit moment dat de data bij het bedrijf Ring terecht komt. Dit is een van de grootste producenten als het aankomt op het produceren van alle mogelijke soorten slimme deurbellen. Dit bedrijf slaat de data op via Amazon.

Mensen vinden dit toch een beetje eng. Het is namelijk zo dat deze data bij een groot bedrijf terecht komt. Vervolgens weet je niet wat er met de data gebeurt. Voor veel mensen is dit een reden om geen slimme deurbel te nemen. De mensen vinden het toch een inbreuk op hun privacy. Het is natuurlijk mogelijk dat hier in de toekomst verandering in zal komen als er wordt beloofd om de data niet op te slaan en door te spelen naar een (ander) groot bedrijf. Maar tot het zover is zullen er veel mensen zijn die geen slimme deurbel nemen omdat zij hun privacy toch net even wat belangrijker achter.

Slimme deurbel zorgt voor onrust

Oostbroek tegen inbraak

Er is een tijdje geleden een speciale test geweest in Oostbroek nabij Utrecht. De gemeente heeft ruim 12.000 euro gestopt in een bepaald testgebied. Zij hebben hier verschillende deurbellen gemonteerd om te zien of dit zou leiden tot een vermindering van het aantal inbraken wat er in die wijk gepleegd zou worden. Tijdens deze test is natuurlijk aan de bewoners gevraagd of zij mee wilden toen. Dit is ook wel nodig, de hele portiek is namelijk op een enkele apparaat aangesloten. Sommige mensen deden niet mee omdat zij zo ook de data van de buren in handen kregen.

Het is nog niet bekend wat de uitkomst is van de test. Wel is het zo dat de gemeente ziet dat er wel veel meer mensen zijn die zelf een slimme deurbel kopen. Het zogeheten sneeuwbal effect. Hoewel een groot deel van de mensen tegen de slimme deurbel is,  zijn er ook genoeg mensen die wel het nut van het apparaat inzien. Zij vinden het een prettige manier om te zien wie er eigenlijk voor deur staat en voelen zich iets veiliger in hun eigen huis. Ook zijn er veel mensen die het handig vinden om een berichtje te krijgen als er iemand aanbelt. Mocht je bijvoorbeeld buiten zitten dan is het super eenvoudig om even naar binnen te lopen om de deur open te maken. Dit zorgt ervoor dat je nooit meer binnen zal hoeven te wachten voordat die postbode eindelijk voor de deur staat.

Kies jij voor de slimme deurbel?

Of je baat hebt bij een slimme deurbel is echt persoonlijk. De een vindt het prettig, de ander vindt het toch een te grote inbreuk op de privacy. Hier op de site ben je aan het juiste adres voor jouw slimme deurbel aan huis. Mocht je trouwens meer te weten willen komen over de slimme systemen dan is het handig om even te blijven hangen op onze blog. Er zijn namelijk nog veel meer artikelen die je zeker even zou moeten doorlezen om een volledig beeld te krijgen bij alle soorten slimme apparaten voor bij jou in en rondom het huis.

RINKEL© Slimme Deurbel:

 • Sale!
  Niet op voorraad
  Slimme deurbel met chime zijkant Deurbel met Camera

  Deurbel met Camera

  119,00 89,00
  Details