Mensen die een deurbel met camera willen aanschaffen vragen zich nog wel eens de volgende vraag af: hoe werkt een bewegingssensor eigenlijk? Dit is een ontzettend goede vraag om te stellen, het is immers een belangrijk onderdeel van het apparaat. In dit artikel hebben we alles wat je moet weten over de bewegingsmelder voor buiten op een rijtje gezet. Van de verschillende soorten bewegingsmelders tot aan de speciale techniek achter de sensoren. Tijd om hier meer te weten over te komen, lees dus snel verder!

“Het belangrijkste doel van bewegingsdetectie is om een indringer te detecteren en een waarschuwing te sturen naar je controlepaneel.”

Waar is een bewegingssensor voor bedoeld?

Het belangrijkste doel van bewegingsdetectie is om een indringer te detecteren en een waarschuwing te sturen naar je controlepaneel. Deze kan mogelijk de meldkamer waarschuwen. Sensoren werken wanneer je niet thuis bent of wanneer je het systeem vertelt dat u er niet bent. Het is echter ook mogelijk om een bewegingssensor te gebruiken voor een deurbel met camera. Sommige beveiligingssystemen kunnen worden geprogrammeerd om gebeurtenissen via een beveiligingscamera op te nemen wanneer er beweging wordt gedetecteerd. Bewegingssensoren staan op wacht, klaar om te reageren op verschillende situaties. Denk bijvoorbeeld aan een beweging in je woonkamer of aan het inslaan van een raam. Bij de deurbel gaat de sensor aan wanneer er iemand voor staat, dit spreekt natuurlijk voor zich.

Hoe werkt een bewegingssensor

Verschillende soorten bewegingsmelders

Wat veel mensen niet weten is dat er veel verschillende soorten bewegingsmelders te vinden zijn. Deze verschillende soorten bewegingsmelders hebben ieder een eigen soort techniek. Aangezien het handig is om de onderlinge verschillen te weten hebben we hieronder een rijtje gemaakt met de meest voorkomende soort technieken van dit moment.

 • Passief Infrarood (PIR)

Detecteert lichaamswarmte (infrarood energie). Passieve infraroodsensoren zijn de meest gebruikte beweging in huisbeveiligingssystemen. Wanneer je systeem is ingeschakeld, worden je bewegingssensoren geactiveerd. Als de sensor eenmaal is opgewarmd, kan hij warmte en beweging in de omgeving detecteren, waardoor een beschermend “raster” ontstaat. Als een bewegend object te veel rasterzones blokkeert en het infrarood energieniveau snel verandert, worden de sensoren geactiveerd.

 • Microgolf (MW)

Stuurt microgolfimpulsen uit en meet de reflectie van een bewegend object. Ze beslaan een groter gebied dan infraroodsensoren, maar ze zijn kwetsbaar voor elektrische storingen en zijn duurder. We zien dat deze techniek dan ook niet zo vaak wordt gebruikt voor de reguliere soorten beveiligingssystemen. Al is het natuurlijk altijd een optie als je een vrij grote tuin hebt die je wilt voorzien van bescherming.

 • Dual Technology-bewegingssensoren

Bewegingssensoren kunnen gecombineerde functies hebben in een poging om vals alarm te verminderen. Zo kan bijvoorbeeld een passieve infrarood (PIR) sensor worden gecombineerd met een microgolfsensor. Aangezien elke sensor in verschillende gebieden van het spectrum werkt en één passief en één actief is, is het niet zo waarschijnlijk dat Dual Technology-bewegingssensoren vals alarm veroorzaken als andere typen. Dit komt dus omdat beide sensoren moeten worden geactiveerd om het alarm in werking te stellen. Dit betekent echter niet dat ze nooit valse alarmen veroorzaken.

Speciale bewegingssensoren voor je huisdier

Hoe werkt een bewegingssensor voor dieren? Een passieve infraroodsensor kan worden ingesteld om dieren tot een bepaald gewicht te negeren. Een Dual Technology bewegingssensor is beter bestand tegen valse alarmen veroorzaakt door dieren, omdat er twee sensoren moeten worden geactiveerd op een manier die door de fabrikant wordt bepaald. Ze kunnen worden ingesteld om een groot dier of meerdere kleine dieren te negeren zonder dat er een vals alarm afgaat. Sommige sensoren hebben een gevoeligheidsniveau dat kan worden aangepast voor gezinnen met zeer actieve dieren. Mocht je thuis katten of een hond hebben dan kan dit echt handig zijn. Je zit er namelijk niet op te wachten dat je iedere keer een melding krijgt van je bewegingsmelder buiten als de kat weer een keer over de stoep loopt.

Het installeren van jouw sensoren

Als je een systeem kiest dat een professionele installatie vereist, weet de installateur hoe hij jouw sensoren moet instellen. Echter ben je zelf verantwoordelijk voor het instellen van je sensoren als je met een DIY home security systeem gaat. Voordat je bewegingssensoren installeert moet je de installatie-instructies lezen. Deze zal waarschijnlijk aanbevelingen bevatten voor de plaatsing van de sensoren. Sommige doe-het-zelfsystemen geven je ook elektronische aanwijzingen of laten je een vertegenwoordiger bellen die je door het installatieproces leidt. Houd er rekening mee dat bewegingssensoren niet foutloos zijn en dat er gevallen zijn waarin er sprake kan zijn van vals alarm. Valse alarmen worden meestal veroorzaakt door elektrische storingen, gebruikersfouten, slechte applicatietechniek, stroompieken, blikseminslag en defecte apparatuur. Ze kunnen ook worden getriggerd door dieren, insecten en gebladerte.

Tip voor het installeren – blokkeer het infrarood niet

Bewegingssensoren kunnen gezien worden als zaklampen die een lichtstraal uitzenden. Bij een bewegingsdetectie met infrarood zijn dit energiegolven in plaats van lichtgolven. Net zoals een licht dichter bij de gloeilamp helderder is, is de infraroodstraling dichter bij het apparaat en verspreidt het zich naarmate je verder weg komt. De golven van een bewegingsmelder kunnen niet door muren of andere harde voorwerpen zoals meubels dringen. Wanneer je jouw bewegingssensor instelt moet je goed letten op de infrarood. Alles wat in de schaduw ligt zal niet zo eenvoudig te zien zijn. Je moet er dus voor zorgen dat het infrarood niet geblokkeerd wordt als je het systeem ophangt. Dit is de enige manier waarop je ervoor kunt zorgen dat je alles uit jouw bewegingsmelder haalt.

Bestel jij vandaag nog een bewegingsmelder voor buiten?

Dankzij de informatie uit dit artikel weet je precies welke verschillende soorten bewegingsmelders er zijn en waar je op moet letten bij het kopen van een bewegingsmelder voor buiten. Je weet daarnaast wat de verschillende technieken zijn die gekozen kunnen worden. Wil je zelf een Deurbel met Camera en bewegingssensor dan raden wij je aan om een kijkje te nemen in ons aanbod. Voor je het weet zal je jouw woning ook op de juiste manier van beveiliging kunnen voorzien.

Deurbel met bewegingssensor camera

 • Sale!
  Niet op voorraad
  Slimme deurbel met chime zijkant Deurbel met Camera

  Deurbel met Camera

  119,00 89,00
  Details