Wil je jouw eigendommen beschermen dan kan je hier verschillende stappen voor ondernemen. Een van de beste dingen die je kunt doen is het ophangen van beveiliging camera’s. Voordat je dit doet moet je alleen wel bewust zijn van de regels die gepaard gaan met het ophangen. Deze regels zien voornamelijk op het beschermen van andermans privacy. Om je net even wat beter op weg te helpen hebben we hieronder alles op een rijtje gezet wat je moet weten over deze regels. Zo kan je jouw camerabeelden met een goed gevoel bekijken om je woning te beschermen.

“Wanneer de camerabeelden niets laten zien over andermans bezittingen.”

Hoe zit het met de AVG?

Voordat we kijken naar de specifieke regels die voor woningen van toepassing zijn bij het ophangen van camera’s is het van belang om eerst even naar de AVG te kijken. Deze afkorting staat voor Algemene Verordening Gegevensbescherming. In tegenstelling tot wat veel mensen denken valt cameratoezicht hier niet onder. Dit houdt dan ook in dat de Autoriteit Persoonsgegevens hier geen toezicht ophoudt. Dit brengt met zich mee dat er niet echt specifieke regels zijn voor het ophangen van de camera. Dit is echter anders wanneer jouw camera de openbare weg kan filmen. In dit geval is de AVG namelijk wel van toepassing en zal Autoriteit Persoonsgegevens het toezicht houden. Dit brengt met zich mee dat het dus van belang is dat je wel goed kijkt naar de stand van de camera.

Mag je een camera ophangen bij jouw woning?

Het is in uiteraard mogelijk om een beveiligingscamera of een videodeurbel op te hangen aan jouw voordeur. Dit mag echter alleen wanneer de camerabeelden niets laten zien over andermans bezittingen. Dit betekent dus dat je bijvoorbeeld niet mag zien wat er bij de buren in de tuin gebeurt. Ook is het niet toegestaan om de openbare weg te filmen. Wanneer jouw camera ook camerabeelden maakt van eigendommen van anderen dan is de kans groot dat ook zij op de beelden te zien zullen zijn. Dit zorgt ervoor dat er sprake is van een inbreuk op hun privacy.

Als je van plan bent om camera’s op te hangen bij jouw woning dan moet je er dus zorg voor dragen dat je de privacy van anderen zo min mogelijk probeert te schenden. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je de gezichten onherkenbaar maakt van de mensen die toch op beeld verschijnen. Ook is het mogelijk om de beelden maar kort te bewaren. Dit zijn allebei manieren waarop je laat zien dat je de inbreuk op de privacy zo min mogelijk wilt laten zijn.

Camera ophangen regels

Camera en de woningbouw

Onder bepaalde voorwaarden mag een woningbouwvereniging of Vereniging Van Eigenaren (VVE) als dit echt nodig is, een bewakingscamera ophangen in je flatgebouw. Dit mag alleen wanneer hier een gerechtvaardigd belang voor is om de eigendommen van de bewoners te beschermen. Ook hier is het echter van belang dat de inbreuk op de privacy zo lag mogelijk moet zijn. Hiervoor moet onder andere een privacy toets worden uitgevoerd. Dit betekent dat de woningbouw de belangen van de bewoners altijd zal moeten afwegen tegen het eigen belang. Zonder deze toets is het niet toegestaan om de camera’s te plaatsen. Ook mogen deze camera’s niet alles filmen. Zo mogen ze natuurlijk nooit bij jou binnen of op het balkon filmen, dit spreekt natuurlijk voor zich.

Denk aan de informatieplicht

Van belang is om even stil te staan bij de informatieplicht. Deze informatieplicht houdt in dat je mensen die op jouw terrein komen moet mededelen dat ze worden gefilmd. Dit is niet alleen van toepassing op de bedrijven die camera’s gebruiken voor het beschermen van hun pand. Ook mensen die een videobel gebruiken moeten dit in principe mededelen aan de mensen die aanbellen. Als zij ervoor kiezen om liever niet gefilmd te worden dan dien je hier naar te luisteren. Het is namelijk zo dat niet iedereen er op zit te wachten om gefilmd te worden. Het makkelijkste is natuurlijk om een sticker boven de bel te hangen. Op die manier kan degene die aanbelt dit gelijk zien. Hierdoor is de kans veel kleiner dat er later onenigheid zal ontstaan.

Uitzonderingen voor camerabeelden

De regels die we in dit artikel hebben benoemd zijn niet op alle camerabeelden van toepassing. Het is namelijk zo dat er enkele uitzonderingsgevallen voor camera ophangen regels zijn. Voor deze situaties is het wel mogelijk om je camerabeelden te richten op een bepaald terrein van je buren of op de openbare ruimte. Dit is alleen aan de orde wanneer er sprake is van serieuze veiligheidsproblemen. Dit brengt namelijk een gerechtvaardigd belang met zich mee. Zonder dit gerechtvaardigd belang is de uitzondering niet van toepassing. Mocht je nu camerabeelden willen maken waar je buren mogelijk deels op staan dan is het natuurlijk altijd een optie om dit even te overleggen met de buren. De kans is aanzienlijk groot dat jullie onderling wel tot een geschikte oplossing kunnen komen. Op die manier kan je de camera’s alsnog ophangen bij jouw woning.

Tot slot

We hopen dat je door middel van dit artikel een beter beeld hebt gekregen bij de regels rondom het ophangen van camera’s bij jou aan huis. Het is echt van belang om je aan deze regels te houden, deze regels zijn er namelijk niet voor niets. Door je aan de regels te houden weet je zeker dat je geen inbreuk pleegt op andermans privacy. Privacygevoelige informatie zoals camera beelden die worden opgenomen en opgeslagen is voor de één belangrijker dan voor een ander. Hou daarom altijd rekening met elkaar, ook zodat je zelf niet in een nare situatie beland.

RINKEL© Slimme Deurbel:

 • Sale!
  Niet op voorraad
  Slimme deurbel met chime zijkant Deurbel met Camera

  Deurbel met Camera

  119,00 89,00
  Details